mąka bezglutenowa

Niedroga mąka bezglutenowa

Jeszcze kilka dekad temu, większość ludzi nie wiedziała jakie są mąki glutenowe czy bezglutenowe, ponieważ prawie każdy korzystał jedynie z pszennej. Obecnie mamy znacznie większą wiedzę na ten temat oraz znamy choroby wywoływane przez gluten.

Jak wykorzystać mąkę bezglutenową?

mąka bezglutenowaOsoby chore na celiakię, czyli wrodzoną nadreaktywność układu odpornościowego na gluten, muszą całkowicie wyeliminować ze swojej diety produkty, które zawierają chociażby minimalne ilości tego białka roślinnego. Nie jest to proste, ponieważ większość wypieków, produktów zbożowych czy nawet płatków śniadaniowych, zawiera ten składnik. Gluten występuje w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, zatem ich należy unikać jak ognia. Popularna mąka bezglutenowa, to przede wszystkim kukurydziana, która jest jedną z najtańszych z tego segmentu. Dość często są kupowane także mąki ryżowe, gryczane, kokosowe czy nawet migdałowe. Należy pamiętać, że to właśnie gluten odpowiada za elastyczność  i miękkość ciasta, które zrobimy na przykład z mąki pszennej. Wypieki wykonane z mąki bezglutenowej są znacznie bardziej kruche i nie są takie puszyste jak ich pszenne odpowiedniki. Mąki bez glutenu świetnie się sprawdzają do pierogów, naleśników, placuszków czy ciast, jednakże trzeba umiejętnie łączyć różne rodzaje mąk, które posiadają większą lub mniejszą zdolność do łączenia składników. Dla osób niezorientowanych lub tych, które dopiero zaczynają przygodę z dietą bez glutenu, w sieci znajdziemy mnóstwo przepisów i porad jak wykonać smaczne wypieki z takiej mąki.

Obecnie mąkę bezglutenową w większości przypadków kupimy w sklepach spożywczych oraz ze zdrową żywnością. Na pewno jedną z najdroższych będzie mąka migdałowa, kasztanowa czy jaglana, a najmniej zapłacimy za mąkę kukurydzianą.